Ziektes

Ziektes


VACCINATIES 

De Nederlandse hangoordwerg is lief, schattig en tam, maar ook kwetsbaar voor  tal van virussen.

Inenten van uw konijn

De meest voorkomende ziektes, waartegen het wordt aangeraden te vaccineren zijn: Rhd 1, Rhd 2 en Myxomatose. Deze virussen verspreiden zich razendsnel en vaak overleeft het konijntje dit niet. Gelukkig kan je door de juiste jaarlijkse vaccinaties jouw konijntje hiertegen beschermen. Konijntjes worden het beste ingeënt wanneer ze +/- 10 weken oud zijn.

RHD

Rhd staat voor ‘rabbit haemorrhagic disease’. Van deze ziekte zijn 2 varianten 1 en 2. Het verschil tussen beiden zit vooral in het termijn waarop het konijntje de symptomen krijgt en de leeftijd ervan. 
Symptomen kunnen zijn: overlijden, koorts, moeilijke ademhaling.

De ziekte kan zich verspreiden door direct contact tussen zieke konijntjes of door indirect contact met urine, bloed, ontlasting, je schoenen of kledij. De virussen worden verspreid door insecten zoals muggen en vliegen, maar ook door vachtmijt.

www.diergeneeskunde.nl

Myxomatose

Ook tegen myxomatose dien je te vaccineren, deze ziekte kan ontstaan wanneer je konijntje gebeten wordt door besmette muggen, steekvliegen of vlooien of wanneer het in contact komt met een ander ziek konijntje. 
Symptomen kunnen zijn: ontstoken en etterige ogen, vastgeplakte oogleden, verdikkingen in de huid. Vaak worden de symptomen te laat opgemerkt en overleeft het konijn dit niet.

Belangrijk om deze ziektes ernstig te nemen en je konijntje tijdig te vaccineren! Wij vaccineren enkel onze fokdieren. De jonkies die we verkopen worden  niet gevaccineerd voor vertrek, ze zijn vaak nog te jong ( < 10 weken ) en dus nog niet klaar voor een vaccin. Ga voor de nodige vaccinaties naar een dierenarts in de buurt. 

TANDAANDOENINGEN

Tandaandoeningen zijn een veel voorkomend probleem bij konijnen. Een goede fokker zal de tanden van je konijntje eerst controleren voor het mee naar huis gaat, maar deze problemen zijn niet altijd te voorspellen. 

Tandaandoeningen kunnen worden aangeboren of worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Wanneer het probleem aangeboren is, spreken we dikwijls over een malocclusie. Dit wil zeggen dat de stand van het gebit verkeerd is, waardoor boven- en onderkaak niet mooi op elkaar passen. 

Een belangrijke oorzaak van het talrijk voorkomen van zulke aangeboren tandaandoeningen zoals bijvoorbeeld ‘een klemgebit’ bij fokkers is inteelt. Dit wordt in onze stal vermeden! 

www.fransehangoren.com

Een andere oorzaak van tandproblemen bij konijnen is verkeerde voeding. Zorg voor voldoende hooi, waar je konijntje 24/7 aan kan knabbelen en beperk de suikerrijke snacks, die talrijk aanwezig zijn in dierenwinkels.

Enkele symptomen van tandproblemen kunnen zijn: natte mond, veelvuldig likken & wassen, natte pootjes, diarree, vermageren door minder eten, snijtanden die naar buiten steken en natte oogjes.  Indien je zulke symptomen opmerkt, raden we je sterk aan om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan, zodat het probleem kan worden opgelost. Het gebit van een konijn is immers zeer belangrijk voor het dier. Ook is het belangerijk geen knaag of lik stenen te kopen , deze zullen de tanden slechter maken en voor allerlei urineweg problemen zorgen.

Wat je zelf kan doen om tandaandoeningen zo veel mogelijk te voorkomen: 

  • 24/7 hooi beschikbaar 
  • geen suikerrijke snacks
  • vermijd suikerrijke korrel en informeer jezelf 
  • Ook lik of knaagstenen zijn uit den boze , we raden jullie aan dit niet te geven.

HUIDAANDOENINGEN

Huidaandoeningen bij konijnen zijn niet zeldzaam en kunnen voorkomen in verschillende vormen:

Abcessen 

Dit zijn onderhuidse zwellingen gevuld met etter. Dit kan ontstaan bijvoorbeeld na een wondje dat wordt geïnfecteerd met bacteriën. 

Vacht- en oormijten 

Een schilferige huid/vacht of kale plekken, die ontstaan na het krabben kunnen wijzen op vachtmijten. Zie je je konijn erg schudden met zijn kop of krabben aan de oren? Dan kan er sprake zijn van oormijten. 

Vlooien, teken & luizen 

Controleer je konijntje regelmatig en hou zijn gedrag in de gate, dit kan veel vertellen. Wanneer je niet zeker bent of je twijfelt, ga je best naar een dierenarts. Ga zelf niet zomaar experimenteren met middeltjes voor een kat of hond! Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor je konijntje!

Wat je zelf kan doen om vachtaandoeningen zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Geef je konijntje regelmatig verse kruiden zoals tijm en munt. (heeft een ontwormend effect)
  • Houd het afweersysteem op punt! Geef enkel goed & vers hooi én de juiste korrel!
  • Observeer het gedrag van je konijntje!

 

DIARREE

Diarree is een veelvoorkomend probleem. Het kan gaan om heel zachte keutels, plakpoep of zelfs waterdunne ontlasting. 

Een konijn maakt twee soorten keutels: gewone en blinde-darmkeutels. Deze laatste zijn kleiner en zachter, niet te verwarren met diarree! Deze keutels zij onmisbaar voor het konijn, ze bevatten vele vitaminen en tal van voedingsstoffen. Deze worden daarom ook terug opgegeten door het konijn. 

De oorzaken van diarree bij je konijntje zijn uiteenlopend:

  • Te veel korrel = te veel koolhydraten (suikers)
  • Te weinig hooi in vergelijking met korrel = verstoring van de blindedarmdarmflora. Hierdoor worden de blindedarmkeutels zo zacht, dat het konijn ze niet meer zal opeten en ze aan hun achterwerk blijven plakken. Controleer frequent, zeker bij jonge konijnen de geslachtsdelen en poep om te controleren of ze geen plakpoep hebben en het geslachtsdeel niet bevuild blijft. 
  • Waterdunne diarree kan het gevolg zijn van een darmparasiet zoals Coccidiose. 

Wat je zelf kan doen bij diarree: 

  • hooithee
  • kruiden zoals munt en tijm
  • enkel hooi en water,  even een dagje geen korrel en aanzien

Door diarree bij je konijntje kan het een tekort oplopen van voedingsstoffen, uitdrogen, minder eetlust hebben en erg ziek worden. Daarom is het belangrijk om niet te lang af te wachten en ook weer tijdig een dierenarts te raadplegen. Zit je konijntje suf en stilletjes in een hoekje en eet het slecht, ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts!